teisipäev, 31. jaanuar 2023

Maailmapäästjad!


Kuidas ära tunda idiooti? Leia üles ta kõnest väljendid nagu 'kui-vaid-oleks, et ... siis oleks kõik hästi!' või 'ma ei saa aru miks keegi ei saa aru, et...'. Utoopia on ohu märk. Maailma rahu ei lahenda kui-vaid-oleks'tega. 'Kui kõik inimesed vaid saaks aru, et me oleme üks energia, poleks rassismi ega sõda ja blaa bla blaa...' Kõik need utoopiad kommunismist, anarhiast või muust vabast ja lahkest inimkonnast on võimatu lahendada. Eriti ühe inimese kui-vaid-oleksiga. Maailm on keeruline süsteem ja inimene on siiski vaid ahv. Paljud meist ei oska isegi lugeda, teineteisest hoolimisest rääkimata. Statistiliselt vältimatult on mõned inimesed ka psühhopaadid, mõned geeniused, mõned vaimselt haiged ja suur variatsioon erineva tasemega keskmisi idioote. Aga kui-vaid-oleks, et nad kõik aru saaks, et.... Man STFU! Kõik need utoopiad eeldavad mingit kui-vaid-oleksit. Täielik sotsialism ei saa maailma tulla enne kui maailmas on lõppenud kurjus. Täielik õiglane kapitalism ei saa tulla maailma enne kui maailmast on kadunud ahned. Enne kui need kriteeriumid on täidetud pole mõtet utoopiatest kõnelda. Räägime päris lahendustest, mis arvestavad maailmas eksisteerivat reaalsust. Me ei tohi ignoreerida, mis maailmas reaalselt toimub. Seda ka meie oma privaatses elus. Kui-vaid-oleks see inimene keegi, kes ta ei ole siis nad elaksid õnnelikult elu lõpuni.



Kuid maailm ignoreerib iseennast. Tänapäeval tõde on kahtluse all. On arvamusi, et kõik on võrdsed ja iga inimene on unikaalselt väärtuslik ja ainus mis loeb on tunded. Kirjaoskamatus on niivõrd levinud, et sõnad ja keel on lammutamisel. Mittemiski pole enam tõene, miski pole absoluutne. Konfrontatsioon on illegaalne ja vaidlemine teeb meile haiget. Kriitika on ju kuritegelik, sest meie arvamus on ju tõene ja hea -eks!?-  ning selle vastu olev inimene on kuri ja vale. 'Valed' arvamused on ju ohtlikud! Teadus on settinud ja kivistumas settekivimiks. Arutelu ja debatt on ammu välja surnud kivistis. 




***
Väärikas hing


Tubli poiss teeb
   mida ema ütleb
ei hakka vastu
   ei mõtle ise
Tubli poiss teab,
   et patu kütkes
hinge väärtus jääb
   kätte pisem

Hea noormees õpib
   ja järgib käske
Haritud pea
   kuuletub talle
Hea noormees õpib
  kui aju veel värske
nuumab aru
   kui ohvritalle

Õige mees töötab
   igal hommikul vara
kohvi ja e-mail,
   korduv rutiin
õige mees töötab
   käsud täita ju vaja
Disainida tarvis
   uus giljotiin

Kobe vanamees
   pead ei lase norgu
ta kuuletub kuklaga
   ohverdus terale
kobe vanamees
   vajunud on orgu
Mille süvistas ta
   armastus korrale

Väärikas hing
   aga ära on antud
ohvrianniks
   isamaale
Väärikas hing
   auklikuks kantud
täites tallena 
   rituaale

 



Aafrika turgudel müüakse maagilisi taimi, millega naabrit loitsida, hiina masstoodangu päikseprillide kõrval. Nigeeria veepealses slummis vaatab slummi 'prints' Hiinas toodetud seebikaid ja mängib PlayStation2'ga. Samal ajal orvuks jäänud lapsed ujuvad reovees otse merre väljuva tualeti kõrval. Ghana slummides põletatakse meie vana elektroonikat et kätte saada vask mida müüa, et end ka see päev ära toita. Haiti tänavatel peab olema valmis koheselt varjumiseks, sest iga hetk võib alata lahing valitsevate gängide vahel. Maailm on suurem kui me arvame. Indigo Traveller SinuToru's... soovitan.



Yes bully!
Hops!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar